dinsdag 5 februari 2013

Duitse aardappelkoekjes/reibekuchen/Rosti recept





Het raspen is even een klus, maar als je van rosti houdt, loont het zeker de moeite om zelf eens Duitse reibekuchen te maken. Deze aardappelpannenkoekjes worden ook wel kartoffelpuffer genoemd en vaak gereserveerd met zure room, appelmoes of knoflooksaus. Toegegeven, ze zijn wel vet. Maar omdat ze gebakken worden in olie, bevatten ze wel veel gezonde onverzadigde vetten. Laat de reibekuchen even uitlekken op keukenpapier en serveer er vlees of vis van de grill bij (weinig vet) en gekookte groenten, zoals sperzieboben of broccoli.

















Boodschappenlijstje:

Bijgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten

  • 2 eieren
  • 2 eetlepels bloem
  • peper, een snufje zout
  • 500 gram vastkokende aardappelen
  • olijfolie of zonnebloemolie


Klaarzetten:
  • Rasp
  • Zeef
  • Beslagkom
  • Koekenpan met antiaanbaklaag

Het recept is voldoende voor 10 tot 15 koekjes. Ligt er natuurlijk aan hoe groot je ze maakt.




Bereiden:
Zet alle ingredienten en andere benodigheden vooraf klaar. Het mengsel moet snel verwerkt worden, omdat de aardappels anders verkleuren en de reibekuchen niet lekker meer zijn.

Meng de eieren en bloem met peper en een beetje zout. Schil de aardappelen, was ze en rasp ze daarna met de hand of in de keukenmachine. Schep de aardappelrasp in een zeef en druk het vocht eruit. Roer de rasp vervolgens goed door het eimengsel. Verhit een laagje olie in een koekenpan en schep kleine hoopjes van het mengsel in de pan. Druk deze een beetje plat met een lepel en bak ze in circa vier minuten bruin aan een kant. Draai de reibekuchen om, temper de warmtebron en laat de reibekuchen in circa vier minuten verder gaar en knapperig worden.

Tip: voor iets meer smaak kun je een gesnipperd sjalotje of wat peterselie toevoegen aan het aardappelmengsel. Ik voeg meestal, koriander, geraspte uitje, of een paar doperwten.. jah, wat je lekker vindt.











Ik vind het zelf hééérlijk om er een paar plakjes zalm op te doen en een eitje, verse snoeptomaatjes, rucola, beetje peterselie erop yummmm... Je mag eigenlijk zelf weten wat je erop/ernaast doet. Voeg dingen toe naar je eigen smaak.








Geen opmerkingen: